kompozitor logo

KFI logo

USZT logo rgb

Infoblokk3 ERFA egyes

Nemzeti Fejlesztési Terv

Új Magyarország Fejlesztési Terv

 


KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: KOMPOZITOR KFT.
A PROJEKT NEVE: MAGAS TŰZÁLLÓSÁGÚ KÉMÉNYBÉLÉSCSŐ PROTOTÍPUSÁNAK KIFEJLESZTÉSE
MEGVALÓSÍTÁS: 2017.01.01 - 2018.12.31.
A SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 84 475 291 Ft.
A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 61,42%


A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA

A Kompozitor Kft. 2016. november 21-én 84 475 291 forint támogatást nyert a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása Vállalati KFI_16 pályázati kiíráson a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázati keretéből. A 137 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházás segítségével a Kompozitor új kéménybéléscső prototípust fejleszt ki.

A Kompozitor Kft. tervezett új fejlesztése a már sikeres FuranFlex technológia tudásbázisára építve egy új megnövelt hőállóságú kéménybélelő kompozit termék kifejlesztése. A HHR (High Heat Resistance) márka nevű új termék alkalmas lesz nagyobb hőterhelésnek kitett fa-, pellet- vagy széntüzelésű kazánok kéményeinek bélelésére. A FuranFlex rendszer lényege, hogy a meglévő kéménykürtőkbe a kompozit kéménycsövet lágy összehajtogatott formában húzzák be, melyet aztán gőzzel felfújva irreverzibilisen kikeményítenek. A kéménybélés követi a járat irányváltásait, elhúzásait, felveszi annak alakját.

Jelenleg a piacon nincs olyan kéménybélelő technológia, mely a szilárd tüzelés sajátosságaiból adódó erőteljes igénybevételeket tartósan és biztonságosan képes elviselni, ugyanakkor beépítése egyszerű, ára kedvező. Az új fejlesztésű kompozit HHR kéménybélelő képes lesz azt a többlet hőterhelést, agresszív csapadékot elviselni, ami az ilyen jellegű fűtési megoldásokkal jár, illetve nem tartalmaz bór vegyületet, mint égésgátlót, mely egyre inkább a tiltott alapanyagok közé fog tartozni.

A kifejlesztésre kerülő termék tehát két fontos területen jelent majd újdonságot. Az egyik a környezetvédelem. Fontos, hogy minimális hulladék keletkezzen a termék gyártása és beépítése során, valamint hogy a termék ne tartalmazzon a környezetre káros égésgátló adalékot. A másik terület a magas korrózió-, hő- és lángállóság, mely biztosítja, hogy a termék időtálló legyen a kéményben és megvédje a lakóingatlant és az emberéletet még kéménytűz esetén is.

KFI logoA fejlesztés eredményeként egy magyar tulajdonban lévő nemzetközi szabadalom is bejelentésre kerül a Kompozitor Kft. reményei szerint. A fejlesztés jelentős szellemi hozzáadott értéket képvisel, hiszen a kifejlesztésre kerülő kompozit műgyanta termék egy teljesen új konstrukció lesz, amely teljes egészében a Kompozitor Kft. tudásbázisára alapozva valósul meg.

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.kompozitor.hu és a www.furanflex.hu oldalakon olvashatnak.