TransPolym

TransPolym

Transzformátorok tekercseinek kompozit anyagú kitámasztó rúdja

Nagyméretű transzformátoroknál a vasmag és az azt körülvevő körkerületű tekercs között hézagok vannak. Ennek egyik oka, hogy a vasmag kerülete lépcsőzetes, a másik ok, hogy ilyen méreteknél a vasmag és a tekercs belső gyűrűjének méretét nem lehet pontosan összeilleszteni. Ezért fából készült rudakat helyeznek a vasmag lépcsőibe, melyeket csiszolással alakítanak megfelelő méretre. Ez a munka egy transzformátornál több száz órát igényel. Az illeszkedés azonban még így sem tökéletes. Az illesztési hibák miatt rövidzárlatok esetén transzformátorok mennek tönkre.

A Kompozitor Kft által kifejlesztett Transpolym technológia a fa rudak helyett kompozit szerkezetet alkalmaz, az alábbiak szerint:

A vasmag lépcsőibe 15-45 mm átmérőjű, tized mm falvastagságú textil csöveket (Textube) helyeznek el. Ezt követően a transzformátor tekercset néhány perc alatt ráhelyezik a vasmagra. A Textube csövek transzformátorból kiálló végei kiszélesednek. A kiálló Textube csövekbe öntik be a katalizátorral bekevert műgyantát. A gyanta nyomása a Textube csövet neki szorítja a vasmag és a tekercs felületének, és ilyen állapotban „irreverzibilisen” megkeményedik. Így az illeszkedés tökéletes, emberi munka nélkül.

 

 

A Transpolym anyagtulajdonságai:

Sűrűség: 2 kg/dm3
Nyomó szilárdság (merőleges): 115 MPa -15°C
110 MPa 20°C
80 MPa 130°C
Éghetőség: Nehezen éghető DIN 4102

 

Textube tömlő méretei, tulajdonságai:

Belső átmérő: 15-45 mm
Hossz: 1-5 m
Falvastagság: 0,15 mm
Szakítószilárdság (lánc): 60 MPa
Szakítószilárdság (vetülék): 140 MPa
Működési hőmérséklet: -50-150 °C


A Transpolym használatának előnyei:

  • Jelentős munkaidő (80%) megtakarítás.
  • Kiemelkedő illesztési pontosság.
  • Nagy mechanikai szilárdság.
  • Biztonságot nyújt a tekercs összeroppanása ellen.
  • Működési hőmérséklet -50-130°C.


Referenciák:

A Transpolym termék fejlesztése 1996-ban kezdődött, azóta folyamatosan kerülnek beépítésre a CG Electric Systems Hungary Zrt. (korábban Ganz Transelektro Zrt.) által gyártott 200 és 320 MVA közötti transzformátoraiba. Ezt az eljárást alkalmazza az indiai Crompton Greaves Limited transzformátorgyár is.