VentilFlex® a szellőző rendszerekben

VentilFlex® a szellőző rendszerekben

VentilFlex a szellőző rendszerekben - Kompozitor

Forrás: Innotéka

VentilFlex® kompozit béléscső a szellőző rendszerekben

Meglévő, régi és különösen műemlék épületek szellőzőkürtői már nem alkalmasak annak a feladatnak az ellátására, hogy a különböző rendeltetésű helyiségekben az elvárt vagy előírt levegőállapotok előállíthatóak legyenek. Ezek a szellőzőkürtők elsősorban szerkezetük miatt nem felelnek meg az elvárásoknak. Régi épületek esetén a szakszerű és rendszeres karbantartás mellett sem alkalmasak a mai követelmények kielégítésére, mert nem erre lettek tervezve.
Melyek ezek a követelmények, és hogyan lehet ezeknek megfelelni?
Napjainkban már teljesen természetes elvárás az, hogy egy épület különböző helyiségeiben más és más légállapotok legyenek egyidejűleg. Más legyen a légcsereszám, más legyen a hőmérséklet, más legyen a páratartalom, sőt még a nyomás is, hogy a részecske- és a csíraszámról ne is beszéljünk.
Elvárás ma már, hogy az épületek is energiahatékonyak legyenek, ezért a nyílászárok már a régi épületekben is gyakorlatilag légtömörek, a falazatok hőszigeteltek. Honnan vegyük hát a friss levegőt, és mit kezdjünk az elhasznált levegővel? Erre a kérdésre már nagyon sok jó megoldás van, amelyeket légkezelőkkel és az ezekhez tartozó berendezésekkel valósítanak meg.
Erre a célra fejlesztette ki a Kompozitor Kft. a VentilFlex® kürtőbélelő technológiát és rendszert, a következő igényeknek megfelelően.

Légtömörség

A légcsatornáknál talán a legfontosabb követelmény a légtömörség,

  • mert kényszerített áramlás esetén a befektetett munka a térfogatáram harmadik hatványával arányos;
  • mert meg kell akadályozni a keretszennyeződés lehetőségét;
  • mert minden helyiségben biztosítani kell a tervezett légállapotokat.

A VentilFlex® technológiával megvalósított szellőztetési rendszer légtömörség szempontjából teljesíti az egyik legjobb, D légtömörségi osztály követelményeit.
A VentilFlex® rendszer mérési eredményeit az alábbi grafikon mutatja.

VentilFlex a szellőző rendszerekben - Kompozitor
A VentilFlex® légtömörségi vizsgálatának eredményei

Felületi érdesség

A légcsatornafal felületi érdességének jelentős hatása van az áramlási ellenállásra, de sokkal fontosabb kiemelni, hogy miért jó a sima belső felület.
Kevesebb por rakódik le az üzem során a felületre. A por részecskéi – a levegő nedvességével együtt – táptalaját jelentik a különböző csíráknak. Ezek a csírák lehetnek vírusok, baktériumok és gombák, amelyek komoly megbetegedéseket okoznak. Az egyik ilyen a légiós betegséget okozó Legionella baktérium. A sima belső felületet tisztítani is lényegesen könnyebb és gyorsabb, akár vegyszerekkel is.
A VentilFlex® béléscsövek felületi érdessége 0,0005 m, vagyis felveszi a versenyt bármely más anyagból gyártott szellőzővezetékkel.

Hő- és tűzállóság

VentilFlex a szellőző rendszerekben - Kompozitor
VentilFlex® El 30 (balra) és VentilFlex® El 60

 

A VentilFlex® béléscső üvegszál-erősítésű, hőre keményedő műgyanta (úgynevezett kompozit) anyagból készül. Két típusa van: az egyik nehezen éghető kompozit műanyagból készül, EI 30 besorolással, a másik nem éghető, EI 60 besorolással.

Hőtani tulajdonságok

A VentilFlex® béléscsövek szerkezete a fekete színű esetén három réteg mű­gyantával impregnált üvegszövet, a piros színű esetén négy réteg. A falvastagság átlagosan 3 mm. A cső anyagának hővezetése 0,3 W/mK, tehát rossz hővezető. Összehasonlí­tás­képpen: az acél hő­vezetési té­nyezője 50 W/mK, a rozsdamentes acélé 16 W/mK. Ez azt jelenti, hogy az acélcsövek falvastagságát figyelembe véve, amelyek értéke 0,8–1,0 mm, a VentilFlex® csövek hőszigetelő képessége akár százszorosa az acélcsövekének.
Kevesebb szigetelőanyagra van tehát szükség. A beépítések során nem is szoktak külön hőszigetelő anyagot használni.

Mechanikai tulajdonságok

A VentilFlex® csövek falvastagsága több mint háromszorosa a fémből készült szellőzőcsatornák falvastagságának, anyagának szilárdsága pedig nem sokkal marad el az acél szilárdságától, ezért ezek a béléscsövek jóval stabilabbak, horpadásra egyáltalán nem hajlamosak. A következő fotókon látható egy ilyen tipikusan stabilitást szemléltető vizsgálat.

Kémiai követelmények

A VentilFlex® szellőzőcső anyaga ellenáll minden olyan anyagnak (savak, lúgok), amelyek a rozsdamentes acél anyagát is károsítják. Ami talán az előbbinél is fontosabb, hogy a kompozit műanyag cső anyaga kikeményített állapotában semmilyen anyagot nem bocsát ki magából, ezért friss levegőt szállító csőszakaszoknál is alkalmazható. Erre megvannak a szabványok szerinti vizsgálati eredmények.

VentilFlex a szellőző rendszerekben - Kompozitor
Szaglócsöves (VOC) teszt

 

Érdekes továbbá, hogy annak a tesztnek is megfelel a VentilFlex® szellőzőcső, amikor több ember (15 fő) egy szaglócsövön keresztül megszagol egy kamrában elhelyezett csövet oly módon, hogy nem tudják, mi van a kamrában. Ezen a teszten nagyon sok műanyag termék nem felel meg. A VentilFlex® pozitív minősítést kapott.

Alkalmazási helyek

A VentilFlex® béléscsövek elsősorban meglévő épületek kürtőinek bélelésére használatosak. A technológia nagyon egyszerű. A lapos, hosszában félbehajtott béléscsövet a kürtőbe behúzzák, majd levegővel felfújják és gőzzel kikeményítik. A béléscső követi a kürtő nyomvonalát akkor is, ha az nem egyenes, csatlakozóelemek nélkül változtatható a keresztmetszet alakja és az átmérők. A bélelés mindig elvégezhető néhány óra alatt, bontások nélkül.
Skandináviában, elsősorban Svédországban mintegy másfél millió méter szellőzőkürtőt béleltek VentilFlex® béléscsövekkel. Különösen ipari konyhák úgynevezett zsírcsatornái bélelhetők gyorsan és biztonságosan a VentilFlex® technológiával.
A következő fotókon olyan beépítési példa látható, amikor egy társasház szellőzőkürtőit kibélelik, majd egy térrészbe vezetve a levegőt egy légkezelő berendezés gondoskodik a lakásokban a hővisszanyerésről és a frisslevegő-ellátásról.

VentilFlex a szellőző rendszerekben - Kompozitor   VentilFlex a szellőző rendszerekben - Kompozitor
VentilFlex®-szel bélelt szellőzőkürtők és légcsatorna-egyesítő tér

Környezetvédelmi megfelelés

A VentilFlex® béléscső fontosabb műszaki adatai
  • Falvastagság: 3 mm
  • Átmérő: 60–1200 mm
  • Hosszúság: 3–80 m
  • Szakítószilárdság: 150 MPa
  • Sűrűség: 1700 kg/m3
  • Hővezetési tényező: 0,4 W/mK
  • Hőtágulási együttható: 24·10–6

 

A VentilFlex® technológia olyan szervezetek ajánlásával is rendelkezik, amelyeket épületgépész tervezőcégek hoztak létre azért, hogy megkönnyítsék a tervezők munkáját a megfelelő anyagok kiválasztásában. Ilyenek például a svéd Basta és a Byggvarubedömningen szervezetek.
A technológiára oktatott partnereink által beépített VentilFlex® szellőzőcsövekre a garancia 25 év.